1750'den Fazla "TÜRKİYE'NİN EN GÜZEL VİLLA MODELLERİ" ile Hizmetinizdeyiz!

Aldığınız arsanızın üzerine istediğiniz gibi üstelik ekonomik bir fiyata ev yapmanız mümkün. 2013 yılında 200 m2’lik dubleks bir ev yapmanın maliyeti yaklaşık 220 bin TL…

İnşaat sektöründeki büyümeyle birlikte ev alacaklar için alternatifler çoğalsa da arsa üzerine ev yapmak hala oldukça cazip. Kuşkusuz hazır eve göre en büyük avantajı, kişiye A’dan Z’ye istediği gibi bir eve sahip olma olanağı sağlaması. Arsasını müteahhite kat karşılığı vermek yerine üzerinde kendi imkanlarıyla ev yapmak isteyenler bu yönteme başvuruyor. Özellikle maddi gücü yetersiz olanlar için de oldukça iyi bir alternatif. Çünkü çoğu kişi için hazır ev almak yerine arsası üzerine parası oldukça ev yapmak daha ekonomik olabiliyor.Avantajları böyle ama arsa üzerine ev yapmak sanıldığı kadar kolay değil. Bunun için oldukça zahmetli ve yoğun bir mesaiyi göze almanız gerekiyor. Tabii her işte olduğu gibi bilmeniz gereken pek çok nokta var.

ARSANIN İMAR DURUMUNU ARAŞTIRIN
Eğer arsanız üzerine ev yapma niyetindeyseniz ilk yapmanız gereken ilgili belediyeden imar izni almak. İnşaat başlamadan önce kötü bir sürprizle karşılaşmamak için arsanın kaç kat imar izni olduğunu ve imar durumunu belediyeden soruşturmanız gerekiyor. “Arsanızın imar planında bir değişiklik olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Örneğin arsanızın bulunduğu alan üzerinde bir sosyal tesis projesi olabilir. Arsanız okul alanı için ayrılmıştır. Ya da yol geçebilir. İlgili belediyenin planlama dairesine gidip bunları mutlaka kontrol ettirmeniz gerekiyor” diyor. Belediyeden imar izni aldıktan sonra sıra imara uygun projeyi hazırlatmak için iyi bir inşaat ya da müteahhit firmasını bulmaya geliyor. Projeyi hazırlatıp belediyeye sunuyorsunuz ardından da inşaat ruhsatı alıyorsıunuz.

KALFA YERİNE KONUSUNDA UZMAN MÜTEAHHİT FİRMA İLE ÇALIŞIN
“Arsa üzerine ev yaptıracaksanız kalfa yerine kesinlikle bir inşaat ya da müteahhit firmasıyla çalışın” . Yaptığınız inşaatın deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığının kontrol edilmesi için yapı denetim firmasıyla çalışmanız gerekiyor. İnşaatı projeye uygun bir şekilde tamamladıktan sonra yeniden belediyeye başvurup bu kez iskan belgesi alıyorsunuz. En son aşamada ise aldığınız iskan belgesini tapuda tescil ettiriyorsunuz. Böylece gayrimenkulün niteliği arsadan çıkıp üzerine yaptığınız villa, müstakil ya da apartmana dönüşmüş oluyor.

METREKARE İNŞAAT MALİYETİ 1.100 YTL
Kaloriferli 100 m2 büyüklüğünde yapılacak müstakil bir ev için işçilik ve inşaat dahil yaklaşık metrekare maliyetinin 1.100 TL civarında olduğunu belirtiliyor. İstanbul’da yapılan inşaatların ortalama metrekare maliyetinin 1.100 TL civarında olduğunu, kullanılan malzemenin kalitesi ve işçiliğine bağlı olarak 1.000 dolara kadar çıkabildiğini söylüyor. İnşaat maliyetinin yarısından fazlası, yüzde 60’ı ince işlere; yüzde 40’ı ise kaba inşaata gidiyor.

MALİYETİN ÇOĞU BETON, DEMİR VE DEKORASYONA
Betonarme villa kaba inşaatın yüzde 60’ını demir ve beton maliyeti oluşturuyor. Doğrama ve dekorasyona yapılan harcamalar ise ince işçilik maliyetinin büyük bir kısmını, yüzde 60’ını oluşturuyor. Belediye harç maliyeti bina maliyetinin yüzde 5’ini oluşturuyor. Mühendislik hizmetleri de yine maliyet kalemlerinden bir diğeri. Bu ise mimar, inşaat, makine, elektrik mühendislerinin çizdikleri projeler karşılığında aldıkları ücretlerden oluşuyor. Ve bina maliyetinin yüzde 3-5’i arasında değişiyor. İnşaat maliyetlerinden bir diğeri ise hafriyat. Eğer sert ve engebeli ya da depreme dayanıksız bir zeminse hafriyat maliyeti daha çok artabiliyor.  100 m2 normal zemini olan bir inşaat alandan 350 m3 hafriyat çıkıyor, bunun maliyeti de 8-9 bin TL’yi buluyor. Yani hafriyatın m3 maliyeti 30 TL. Yapı denetim firmalarına ödeyeceğiniz bedel ise yaklaşık inşaat maliyetinin yüzde 3’ü kadar. Şantiye masrafını da unutmamak gerek. İnşaat için kurulan şantiye masrafının inşaat maliyetinin yüzde 3-5’ini oluşturduğunu belirtiyor. Arsa üzerine ev yaparken zemin etüdünü yaptırmanız gerekiyor. Bunun maliyeti ise arsanın büyüklüğü, konumu ve inşaatın yüksekliğine göre değişiyor. Örneğin 100 m2 büyüklüğündeki bir arsanın zemin etüdünün maliyeti yaklaşık 1.000 TL.

VİLLA VE/YA MÜSTAKİL EV YAPTIRACAKLAR BUNLARA DİKKAT EDİN!
– Arsa almadan önce imar durumunu belediyeden mutlaka soruşturun.

– Üzerine ev yapacağınız arsanın zemini hakkında detaylı bilgi alın. “Arsanın zeminin depreme ne kadar dayanıklı olduğunu iyice araştırın. Arsanın konumunun inşaat yapmaya uygun olup olmadığına dikkat edin. Zemini çürük ya da çok engebeli olan arsaları tercih etmeyin” uyarısında bulunuyoruz.

– Belediyeden inşaat ruhsatı aldıktan sonra en geç iki yıl içinde inşaata başlamanız gerekiyor. “Bu süreyi aşmanız durumunda ruhsat işlemlerini yenilemeniz gerekiyor. Bu süre zarfındaarsanın imar durumunun değişmesi ihtimaline karşılık belediyeden imar durumunu soruşturun.”

– Beş yıl içinde inşaatı bitiremezseniz inşaat ruhsatını yenilemeniz gerektiğini de unutmayın.

– Güvenilir bir inşaat ya da müteahhitlik firmasıyla çalışın.

– İyi bir yapı denetim firmasıyla çalışın.

– İnşaat maliyetleri için birden fazla yerden fiyat almakta fayda var.

– İmarda gösterilen emsal ya da toplam inşaat alanı dışına çıkmayın. “Tersi durumda iskan alamazsınız dolayısıyla kaçak bir bina yapmış olursunuz.

Benzer Yazılar

Tarla Bağ Bahçeye Konut Ev Yapılma Şartları

Tarla Bağ Bahçeye Konut Ev Yapılma Şartları...

Köye Ev Yapılma Şartları Nelerdir Tarla Bağ Bahçeye Konut Yapılma Şartları Bir köye ev yapma koşulları arsanın “Köy Yerleşik Alanı” içerisinde veya dışarısında olması ile farklılaşmaktadır. Her iki alanda da 3194 sayılı İmar Yasası’na bağlı olarak çıkartılan “Belediye ve Mücavir Alan Sınırları İçinde ve Dışında Planı Bulunmayan Alanlarda Uygulanacak İmar Yönetmeliği” hükümleri geçerlidir. Söz konusu […]

“Ahşap İyi Bir Ahbaptır” Röportajımız

“Ahşap İyi Bir Ahbaptır” Röportaj...

Ahşap; yaşayan, doğal, nefes alan yapısıyla insan doğasına en yakın malzeme. Anadolu’da binlerce yıllık bir gelenek. Günümüzde varlıklarını sürdüren asırlık ahşap evler var. Pek çok kişinin rüyalarını süsler ağaç evler. Hangimiz çocukken ağaç ev hayali kurmadı ki? Ya da pazar sabahları evde ailece izlenen filmlerde görünce iç geçirip heves etmedik? Hayalinin peşinde koşup onu gerçeğe […]

Koronavirüs, Prefabrik ve Çelik Villa Evlere İlgiyi Artırdı

Koronavirüs, Prefabrik ve Çelik Villa Evlere ...

İstanbul ve Kocaeli’de, corona virüs süreci ile birlikte prefabrik çelik ev villalara olan ilgi arttı. Arazisi olanlar, depreme dayanıklı, metrekaresine göre 30 bin lira ile 300 bin lira arasında yapılan prefabrik yapıları tercih ediyor. Prefabrik ve Çelik Ev Villa ev üreticisi Mimar İdris YAĞMAHAN, pandemi sürecinde şehirlerden köylere göçün başladığını, istenilen projeye göre evleri yaptıklarını […]