1750'den Fazla "TÜRKİYE'NİN EN GÜZEL VİLLA MODELLERİ" ile Hizmetinizdeyiz!

1.6306 Sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanunun temel amacı nedir?

Kanun, afet riski altındaki alanlar ile riskli yapıların dönüşümünü sağlayarak, ülke genelinde, sağlıklı, güvenli ve yaşanılabilir çevreler oluşturmak maksadıyla çıkarılmıştır. Afetler neticesinde bir daha can kaybı yaşanmaması ve şehirlerin sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerine dönüştürülmesi hedeflenmiştir.

2.Birinci derece deprem bölgesinde olmayan binalar veya eski binalar, kanundan faydalanabilecek mi?

Ülke genelinde bütün binalar 6306 sayılı Kanun kapsamındadır. Binanın bulunduğu yere, yaşına, deprem bölgesine bakılmaksızın, “riskli” olarak tespit edilen bütün binalar kanun hükümlerinden faydalanacaktır.

3.Riskli yapı ne demek?

Riskli yapı; riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıyı ifade eder.

4.Riskli alan ne demek?

Riskli alan, zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, bakanlık veya idare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve bakanlığın teklifi üzerine bakanlar kurulunca kararlaştırılan alanı ifade eder.

5.Riskli yapıların tespiti nasıl yapılır?

a) Hangi kuruluşlar tespit yapar?

b) Riskli yapı tespiti için malikler mi müracaat edecek?

c) Riskli yapı raporlarına itiraz edilir mi?

Riskli yapıların tespiti, bakanlıkça hazırlanacak yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde masrafları kendilerine ait olmak üzere, öncelikle yapı malikleri veya kanuni temsilcileri tarafından, bakanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara yaptırılır ve sonuç bakanlığa veya iİdareye bildirilir. Bakanlık, riskli yapıların tespitini süre vererek maliklerden veya kanuni temsilcilerinden isteyebilir. Verilen süre içinde yaptırılmadığı takdirde, tespitler bakanlıkça veya idarece yapılır veya yaptırılır.

Bakanlık, belirlediği alanlardaki riskli yapıların tespitini süre vererek idareden de isteyebilir. Bakanlıkça veya idarece yaptırılan riskli yapı tespitlerine karşı maliklerce veya kanuni temsilcilerince on beş gün içinde itiraz edilebilir. Bu itirazlar, bakanlığın talebi üzerine üniversitelerce, ilgili meslek disiplini öğretim üyeleri arasından görevlendirilecek dört ve bakanlıkça, bakanlıkta görevli üç kişinin iştiraki ile teşkil edilen teknik heyetler tarafından incelenip karara bağlanır. Bakanlık veya idare tarafından yapılan tespit işleminin masrafı ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir. Tapu müdürlüğü, binanın paydaşlarının müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine, masraf tutarında müşterek ipotek belirtmesinde bulunarak bakanlığa veya idareye ve binanın ayni ve şahsi hak sahiplerine bilgi verir.

6.Yıkım ruhsatı nedir? Nasıl alınır?

Yıkım ruhsatı; yapı maliklerinden biri veya birkaçının veya bunların vekillerinin müracaatı üzerine, yıkılacak yapının tahliye edildiğine ve elektrik, su ve doğalgaz hizmetlerinin kapatıldığına dair ilgili kurum ve kuruluşlardan alınmış belgelerin sunulmasına ve yıkım sorumlusu olarak statik fenni mesulün belirlenmesine istinaden, maliklerin muvafakati aranmaksızın altı iş günü içerisinde düzenlenir.

7.Riskli yapı raporu kesinleşmişse işlemler nasıl başlayacak?

Riskli yapı tespitine karşı yapılan itirazın reddedilmesi veya riskli yapı tespitine itiraz edilmemesi suretiyle, riskli yapı tespitinin kesinleşmesi halinde müdürlük, gerekli tebligatların yapılmasını ve riskli yapının yıktırılmasını idareden ister.

8.Riskli yapı ne zaman yıkılacak?

Altmış günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların yıktırılması yapı maliklerinden istenilir.

9.Verilen sürede riskli yapı yıkılmamışsa ne yapılır?

c) (a) bendinde verilen bu süre içerisinde riskli yapıların yıktırılıp yıktırılmadığı mahallinde kontrol edilir ve riskli yapılar, malikleri tarafından yıktırılmamış ise, yapının idarî makamlarca yıktırılacağı belirtilerek otuz günden az olmak üzere ek süre verilerek tebligatta bulunulur

10.Rapora itiraz edilmemişse süreç nasıl devam eder?

İlgili tapu müdürlüğünce, tapu kütüğüne işlenen belirtmeler, riskli yapı tespitine karşı tebligat tarihinden itibaren on beş gün içinde riskli yapının bulunduğu yerdeki müdürlüğe itiraz edilebileceği, aksi takdirde idarece altmış günden az olmamak üzere verilecek süre içinde riskli yapının yıktırılması gerektiği de belirtilmek suretiyle, aynî ve şahsî hak sahiplerinin ulusal adres veri tabanında belirtilen adreslerine, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre tebliğ edilir ve yapılan bu tebligat yazılı olarak veya elektronik ortamda müdürlüğe bildirilir.

Benzer Yazılar

Arsan Varsa Evin Hazır, Hazır Villa Bayiliği

Arsan Varsa Evin Hazır, Hazır Villa Bayiliği...

Hazır ev üreticileriden SerVilla, 2015’i mağaza açma ve yeni bayilikler oluşturma yılı ilan etti. Türkiye’deki satış noktalarını yaygınlaştırmayı hedefleyen bu şirketlerin birçoğu ilk kez bayilik verecek. Halen pazarın en büyük üreticilerinin bile bayi sayısı 5- 6 civarında. Ancak firmalar bu sayıyı hızla artırmayı hedefliyor. Bunun için Türkiye’nin gelişmiş tüm il ve ilçelerinde yeni bayilikler oluşturulacak. […]

ÇELİK EV Villalar Depremde Güvenli Mi?

ÇELİK EV Villalar Depremde Güvenli Mi?

ÇELİK EV depremde güvenli mi? sorusu evlerin gönül rahatlığı içinde kullanılabileceğiniz açıklamaktadır. ÇELİK EVler genel olarak deprem konutları olarak ortaya çıkmış, aradan geçen zaman içerisinde kullanılan malzeme kalitesinin artırılması, teknolojinin tam olarak yerleştirilmesi ve profesyonel işçilik ile deprem karşı dayanıklı yapıları oluşturmaktadır. Bu özelliği sayesinde ÇELİK EVler son yıllarda beton evlerin yerini almış ve kullanımı […]

Çelik Ev İmalatı ve Çelik Villa Avantajları

Çelik Ev İmalatı ve Çelik Villa Avantajları...

Çelik Yapı Nedir? Hafif çelik yapı teknolojisi, çelik ev yapı elemanlarının galvanize çelikten, soğuk şekillendirme yöntemiyle üretildiği bir yapım sistemidir. Ön imalatın fabrika ortamında ve otomatik makine hatlarında gerçekleştirilmesi sayesinde, insan faktörü ile oluşabilecek hatalar en aza indirgenmiştir. ÇELİK EVLERİN AVANTAJLARI Hafif çelik teknolojisi ile üretilen binaların diğer avantajları aşağıdaki şekilde sıralanabilir; 1- Uzun ömürlü, […]