1750'den Fazla "TÜRKİYE'NİN EN GÜZEL VİLLA MODELLERİ" ile Hizmetinizdeyiz!

Köy Yerleşik Alanlarında Uygulanacak Yapılaşma Esasları

Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile müştemilat binaları yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi değildir. Ancak, yapı projelerinin fen ve sağlık kurallarına uygun olduğuna dair valilik görüşü alınmasından sonra, muhtarlıkça izin verilmesi ve bu izne uygun olarak yapının yapılması şarttır.

İfraz edilmedikçe bir parsel üzerine köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapılar ve bunların lüzumlu müştemilat binaları dışında birden fazla yapı yapılamaz.

Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında bir parselde köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapıların ve konut yapılarının müştemilat dahil taban alanı kat sayısı %40 ı geçemez. Köy ve mezarların yerleşik alanlarında 2 kat (6.50)m den fazla katlı bina yapılamaz. Meyilden dolayı birden fazla kat kazanılamaz.

Yapının kadastral (tapu üzerinde görünen) yoldan en az 5 m yan komşudan ise en az 3 m çekmek suretiyle yapı yapması mümkündür.

• Karayolu kenarına yapılacak tesis ve ticari yapılar karayoluna 25 m’den fazla yaklaşamaz.

• Parsel büyüklükleri hakkındaki hükümlere uymayan parsellerde, uygun hele getirilmedikçe yeni yapı ve ilave yapı yapılmasına izin verilmez.

• Bina cephe ve istikametlerinin, köy ve mezraların mevcut teşekkülü esas alınarak tayin ve tespitine Köy İhtiyar Heyeti yetkilidir.

• Parsel dışına taşan çıkma yapılamaz. Çıkmalar, bitişik veya blok nizamında komşu sınırına (2.00) m den fazla yaklaşamaz. Saçaklar, (0.20)m. yi geçmeyecek çıkıntılar, bina içine dahil edilmemek şartı ile çıkma sayılmaz.

• Köy yerleşik alanları içerisinde parseli bulunan ve köy nüfusuna kayıtlı olmayan veya köy nüfusuna kayıtlı olup da köyde sürekli ikamet etmeyenlerce inşa edilecek yapıların yapılaşma esasları köy yerleşik alan sınırları dışındaki yapılaşma esasları ile aynıdır.

• Köy Yerleşik Alanları Dışında Uygulanacak Yapılaşma Esasları Köy nüfusuna kayıtlı olmayan, köyde sürekli oturmayanlar ve köy nüfusuna kayıtlı olmakla birlikte köyde sürekli oturmayanlar tarafından yapılacak tüm yapılar, yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabidir.

• Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni İdaremiz tarafından düzenlenir.

• İnşaat alanı katsayısı %5 den fazla olmamak, yapı inşaat alanları toplamı hiçbir koşulda (250) m’yi geçmemek, saçak seviyelerinin tabii zeminden yüksekliği (6.50) m.yi ve 2 katı aşmamak, yola ve parsel sınırlarına (5.00) m.den fazla yaklaşmamak şartı ile bir ailenin oturmasına mahsus bağ ve sayfi ye evleri, kır kahvesi, lokanta ve bu tesislerin müştemilat binaları yapılabilir.

• Karayolu kenarına yapılacak tesis ve ticari yapılar karayoluna 25 m’den fazla yaklaşamaz Bu alanlarda tarımsal üretimi korumak amacı ile üretimden pazarlamaya kadar tüm faaliyetleri içeren entegre tesis niteliğinde olmamak kaydıyla, konutla birlikte veya ayrı yapılan mandıra, kümes, ahır, ağıl, su ve yem depoları, hububat depoları, gübre ve silaj çukurları, arıhaneler, balık üretim tesisleri ve un değirmenleri gibi konut dışı yapılar, mahreç aldığı yola (10.00) m.den, parsel hudutlarına (5.00) m.den fazla yaklaşmamak, parselde bulunan bütün yapılara ait inşaat alanı katsayısı %40 ı ve yapı yüksekliği (6.50) m.yi ve 2 katı aşmamak şartı ile yapılabilir.

• Ayrıca bu tesisler hakkında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların taşra teşkilatlarının (Tarım Müdürlüğü) uygun görüşünün alınması ve başka bir amaçla kullanılmayacağı hususunda tesis sahiplerince ilgili idareye noterlikçe tasdikli yazılı taahhütte bulunulması gerekmektedir.

Köylerde İnşaat Yapacak Kişilerden İstenen Belgeler

• Dilekçe
• Nüfus cüzdanı fotokopisi
• Onaylı Kadastral Harita Fotokopisi
• Yeni tarihli tapu kayıt örneği
• Mimari Proje (Legant doldurulacak)
• Statik Proje (Merdiven ve balkon donatı detaylı olacak )
• Elektrik Proje
• Tesisat Proje
• Muhtardan Yapı izin belgesi ve Köy karar defteri fotokopisi (Köy yerleşik alanı içerisinde kalan parsel sahiplerinden)
• Jeoloji, Jeofi zik ve İnşaat Mühendislerince imzalı zemin etüd raporu (Köy yerleşik alanı dışında kalan parsel sahiplerinden)
• Odadan her proje için sicil durum belgesi
• Arazi hisseli ise hissedarlardan noter onaylı muvaffakatname
• Fenni Mesuliyet belgesi
• İkametgâh Belgesi (Sorgulaması İdaremiz tarafından yapılmakta)

Kaynak: Ordu İl Özel İdaresi Dergisi

Benzer Yazılar

Taş Duvar Kaplamaları Sıkça Sorulan Sorular

Taş Duvar Kaplamaları Sıkça Sorulan Sorular...

Taş Duvar Kaplamaları Nem, Rutubet Yapar mı ? Duvar üzerine yapılan taş kaplama ile duvarın hava alması engelleniyorsa; nem, rutubet ya da küflenme kesinlikle yaşanmaz, Taş duvar kaplaması yapılan duvarın tamamen hava alması engellendiğinden güçlü bir izolasyon malzemesi olarak ta kullanılabilir.. Taş Duvar Kaplamalar Yağışlı Hava Koşullarından Etkilenir mi ? Tamamen doğal taşlar ve madeni […]

İkiz Villa Ne Demektir, Her Arsaya İkiz Ev Yapılabilir Mi?

İkiz Villa Ne Demektir, Her Arsaya İkiz Ev Ya...

Kısa bir tanımlama yapmak gerekirse ikiz villa aynı parsel üzerine kurulmuş olan bitişik villalardır. İkiz villa ne demek ve nasıl yapılıyor gibi soruların cevabını daha iyi kavramak için imar planlarına bakabilir ve görsellerle tanımları pekiştirebilirsiniz. Bu villaların üç tarafı da açık, bir tarafı birbirine yapışıktır. Müstakil villa ise parsel üzerinde 4 tarafı açık bağımsız olacak […]

Çelik Ev İmalatı ve Çelik Villa Avantajları

Çelik Ev İmalatı ve Çelik Villa Avantajları...

Çelik Yapı Nedir? Hafif çelik yapı teknolojisi, çelik ev yapı elemanlarının galvanize çelikten, soğuk şekillendirme yöntemiyle üretildiği bir yapım sistemidir. Ön imalatın fabrika ortamında ve otomatik makine hatlarında gerçekleştirilmesi sayesinde, insan faktörü ile oluşabilecek hatalar en aza indirgenmiştir. ÇELİK EVLERİN AVANTAJLARI Hafif çelik teknolojisi ile üretilen binaların diğer avantajları aşağıdaki şekilde sıralanabilir; 1- Uzun ömürlü, […]