1750'den Fazla "TÜRKİYE'NİN EN GÜZEL VİLLA MODELLERİ" ile Hizmetinizdeyiz!

İnşaat prosedürleri, teknik hizmetler ve yapım zinciri detayları
İnşaat, baştan sona yüzlerce prosedür gereken bir prosedür ve teknik hizmetler zinciridir.Doğru planlanmayan bir yatırım hedefine ulaşamayabilir. İnşaata başlama aşaması; ” yasa ve yönetmelikler çerçevesinde” ham projeyi bellekte doğru üretme ve yaratacağı katma değerini getireceği artıları, eksileri; inşaata başlamadan ön görebilmektir.

Bellekte yaratılan projeyi teknik destek alarak hedefinizden sapmadan bitirebilmek ve hedeflenen katma değere ulaşabilmek için ön görülmeyen aksamaların olmaması gerekir…

Zemin etüdü (Jeolojik rapor) olmadan alınan bir arsa veya yapılan bir kat karşılığı inşaat sözleşmesi temel fiyatlarını ciddi bir biçimde değiştirebilir.

Bütçeye ve hedefinize uygun olmayan bir proje ve malzeme seçimi tüm hedeflerinizi saptırabilir. İnşaat bütçenizi ve ödeme planınızı önceden doğru olarak bilmeniz ve ek ödemelerin olup olmayacağını, olacaksa ne kadar olacağını bilmeniz gerekir.

Çok detaylı hazırlanmayan bir müteahhit sözleşmesi, müteahhit lehine; ek ödeme, fiyat farkı, müteahhit’in işi fesh etmesi gibi sonuçlar doğurabilir.

“İmar durumu belgesi” alınmadan müteahhitle yapacağınız; kat karşılığı sözleşmelerde;

a.İmar durum belgesinde daha fazla m2 çıkması durumunda; müteahhit lehine daha fazla m2 alınmasına yol açabilir.

b.İmar durum belgesinde daha az m2 çıkması durumunda; müteahhit’in, size daha az m2 vermesine yol açabilir.

c.İmar durumu belgeniz yoksa; müteahhit yapı ruhsatını hiç alamayabilir.

“Yapı ruhsatı alınmadan” müteahhit’le yapacağınız götürü usul yada birim fiyatlı sözleşme sonrası;

a. Yapı ruhsatında; daha fazla m2 çıkması durumunda; Müteahhit’in, sözleşme fiyatına ek olarak daha fazla bedel istemesine sepeb olabilir.

b. Yapı ruhsatında; daha az m2 çıkması durumunda; Müteahhit’in aynı fiyatla, daha az m2 inşaat yapmasına sepeb olabilir.

İşin projeye uygun yapılması ve olası değişiklikler halinde bunun işverenin kontrolluğu ve izniyle gerçekleşmesi gerekir.İş verenin izni; Müteahhit’in işin teknik gereklilik talebine yada işverenin estetik kaygılarına dayanabilir. Müteahhit, bu değişiklikleri işverenle; (bu extra isteğin bedelini de içeren) bir tutanak düzenleyerek yapabilir. Bu durumda esas dikkat edilmesi gereken nokta; yapı sağlığına ve görselliğine zarar vermeden ve iskan almayı da engellemeyecek değişikliklerin yapılmasına izin vermektir.

Tüm inşaat sözleşmelerinde, (İster kat karşılığı inşaat olsun, ister bedeli karşılığı olsun), tüm imalatlar, revizyonlar, sözleşme ekleri, işverenin yada işveren vekilinin kontrolluğunda gerçekleştirilmelidir. Bu kontrolluk teşkilatı; Müteahhit’in sözleşme gereklerine uymasını, yapının iyi bir mühendislik ve yapım hizmeti almasını, doğru malzemelerin doğru şekilde kullanılmasını, İnşaat yapım programlarına uyulmasını, Hak edişlerin düzenlenmesini sağlayarak; Müteahhit’le işveren arasında çıkabilecek ihtilaflarda, işveren temsilcisi olarak işveren lehine taraf olduğu için gereklidir.

İnşaatınızın bitiminde; Sosyal Güvenlik Kurumu, yapı sınıfına göre, Bayındırlık ve İskan bakanlığının yapı maliyetleri üzerinden belirlediği prim oranlarına göre; SGK primlerinin tamamını ödemenizi isteyecektir. Müteahhit’in işe başlarken; sizin dosyanız altında iş yeri numarası alarak dosya açtırması ve SGK primlerini yatırmış olması gerekmektedir.

Yapı ruhsatı 2 yıl içinde inşaata başlanmazsa veya 5 yıl içinde inşaat ruhsatına uygun olarak bitirilmezse; ruhsat hükümsüz olacaktır. Bu durumda ruhsat yenilenmediği takdirde inşaata izin verilmemekte, ayrıca kısmen yapılan kısımlar için ruhsatsız inşaat işlemi yapılmaktadır. Yapı ruhsatı yenileme yoluna gittiğinizde bu arada yeni deprem yönetmelikleri gibi yapı yönetmeliklerinde değişimler oluşmuşsa, projelerinizin ve yapınızın da; bu yeni yönetmeliklere göre revize edilmesi gerekecektir.

Projelere, teknik yönergeler, yönetmelikler ve kurallara harfiyen uyulmayan imalatlar, tamamlanmayan SGK primleri, vergi borçlarınız iskan almanızı engelleyebilir.

Benzer Yazılar

SerVilla; Hafif Çelik Ev ve Villaları 2 Ayda Teslim Ediyor!

SerVilla; Hafif Çelik Ev ve Villaları 2 Ayda ...

SerVilla Çelik Yapı Sistemleri, Hafif Çelik Ev ve Villaları 2 Ayda Teslim Ediyor! Teknolojiyle mimariyi birleştiren SerVilla Çelik Yapı Sistemleri, çok kısa sürede estetik ve depreme dayanıklı yapılar üretiyor. Firma, ortalama 300 metrekarelik bir villanın yapımını 2 ay gibi kısa bir sürede tamamlıyor Müşterilerin kullanım amaçlarına, kültürel taleplerine, inşaat alanındaki arazi ile doğa koşullarına uygun […]

Gazbeton, Ytong ile Betonarme Villa Projeleri

Gazbeton, Ytong ile Betonarme Villa Projeleri

Gazbeton (Ytong) Duvar Ve Yalıtım Bloğu – Ürün Özellikleri Gazbeton (Ytong) YALITKANDIR Gazbeton (Ytong) gözenekli bir dokuya sahiptir, yüksek düzeyde ısı yalıtımı sağlar. Yapıların ısıtma/soğutma, ilk yatırım ve kullanım giderlerinden önemli oranda tasarruf edebilmek, daha geniş kullanım alanları oluşturabilmek için Gazbeton (Ytong) idealdir. Gazbeton (Ytong) HAFİFTİR Gazbeton (Ytong) sağlamlığından ödün vermez, hafifliğiyle binanın toplam ağırlığını […]

Dubleks Ev Villa Modelleri Avantaj ve Dezavantajları

Dubleks Ev Villa Modelleri Avantaj ve Dezavan...

Birbirine bağlı iki kattan oluşan dubleks evler bugün emlak piyasasında en çok rağbet gören konut tiplerinden biri. Bunun en önemli nedenlerinin başında da dubleks ev planlarının daha kullanışlı olması ve maliyet açısından da aynı yaşam alanı genişliğine sahip olan tek katlı evlerden daha ekonomik olmaları geliyor. Dubleks planlar hem apartman dairelerinde hem de müstakil evlerde […]