1750'den Fazla "TÜRKİYE'NİN EN GÜZEL VİLLA MODELLERİ" ile Hizmetinizdeyiz!

Özel imar nasıl alınır, tarlaya özel imar alma yöntemleri

Tarlanız varsa, o tarlaya özel imar nasıl alınır? İmar belgesi alabilmek için nereye başvuru yapmalıyım? Planlı alanlar nelerdir? Gibi sorularla karşı karşıya kalıyorsanız bu haberimizi dikkatli bir şekilde okumanız gerekecektir.

Tarlanız için imar izni nasıl verilir işte bu soruların cevabı bu haberimizde yer alıyor. Tarıma el verişli toprak parçası, sınırlı ve belirli bir alan tarla olarak belirlenir. Vasfı tarla içerisinde bazı bölgelerde yapılaştırılma için izin verilmiyor. Peki bu iznin sağlanması için neler gerekli. Yani özel imar nasıl alınır sorusunu soruyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı kurallar yer alır.

İlk Olarak Tarla İmar İzni!

Planlı alanlar tip imar yönetmeliğine göre resmi gazete içerisinde yayımlanan yönetmelik ve değişiklikler ile birlikte bir ada içerisinde ifraz yapılmak amacı ile yola herhangi bir cephesi varsa kesinlikle parsel oluşturulmamaktadır.

Yol üzerinde ya da yol kenarında bir cephesi olmayan parsellerin bulunduğu bir ada içerisinde yola cephesi bulunmayan parsele; yol kenarına bir cephe sağlamak amacı ile herhangi bir düzenleme yapılmadan bu parsel içerisine ve sınırı bulunan diğer parsellere kesinlikle ruhsat düzenlenemez. Kanun içerisinde yer alan 18 inci maddede bu kuralların uygulanmadığı haller içerisinde yola cephe bulunan parsellerde herhangi bir sebep ile tevhid edilmesi mecburi olarak kabul edilmiştir.

Parsellerin Kendi Aralarında Anlaşılmaması Durumu!

Eğer ki parsel maliklerin kendi aralarında anlaşamaması söz konusu olursa bu durum karşısında belirlenen bu alanlarda plana ve yapılaşmış olup olmamasına göre kontrol ediliyor. Bu kontrol sonrasında müsait olan parsele göre tevhid yolu ile parsel yapmak için ilgili idare yetkilendiriliyor.

Kadastral bir yol içerisinde herhangi bir cephesi olmayan tarla için de eğer bir imar planı kapsamı içerisinde yer almıyorsa belirlenen bazı adımlar bulunur.

Belirlenen bu adımlar için sıralama şu şekildedir.

Tarlada İmar İzni Bulunması!

Yol kenarına herhangi bir cephesi bulunan bir komşu parselden geçit hakkı alınması ile yola cephe sağlanabiliyor. Bu durum karşısında geçit hakkı komşu parsellerin malikleri ile anlaşma içerisinde olunması gerekir. Özel imar nasıl alınır konusunda komşu maliklerin anlaşma durumu da oldukça önemlidir. Bu durum karşısında mahkeme kararı da önemlidir.

Mahkeme her iki durumda da geçit hakkının tapuya tescil edilmesi gerektiğine kanaat getiriyor. İmar durumu alabilmek için ve özel imar durumu konusunda kesin olunması için her koşul için kadastral yola cephe olması gerekir.

Tarlanız için herhangi bir şekilde kadastral yola cepheniz yok ise; komşu mülk sahibinden geçit hakkı alarak kadastral yol cephesine sahip olabilirsiniz.

Yola cephesi olmayan tarlalar ise eğer imar kapsamında ise; bu durum karşısında imar planlarının notları ile incelenecek ve buna göre nasıl bir hüküm gerektiğinin incelenmesi söz konusudur.

Benzer Yazılar

Organik Kerpiç Ev Yapımı (Eski ve Yeni Usül)

Organik Kerpiç Ev Yapımı (Eski ve Yeni Usül)...

Kerpiç Evler kış aylarında sıcak yaz aylarında evin içini serin tutar.Duvarlar hava aldığı için nemsiz bir hava olduğundan son derecede sağlıklıdır. Tabiki bu evler bir nevi organik malzemelerle üretildiği için içinde yaşayanlara kullanımda büyük rahatlıklar sunuyor.Organik lifsel bitki artıklarının katılması ile dengeli, homojen kuruma sağlanır, büzülme ve çatlama azalır, dayanım artar. Anadolu da eskiden beri […]

Köye Ev Villa Yapma Koşulları Nelerdir?

Köye Ev Villa Yapma Koşulları Nelerdir?

Bir köye ev yapma koşulları arsanın “Köy Yerleşik Alanı” içerisinde veya dışarısında olması ile farklılaşmaktadır. Her iki alanda da 3194 sayılı İmar Yasası’na bağlı olarak çıkartılan “Belediye ve Mücavir Alan Sınırları İçinde ve Dışında Planı Bulunmayan Alanlarda Uygulanacak İmar Yönetmeliği” hükümleri geçerlidir. Söz konusu yönetmeliğe göre; Eğer arsa, “Köy Yerleşik Alanı” içerisindeyse; * Köy yerleşik […]

Prefabrik Ev  Villa ve Çelik Ev Villa Farkları

Prefabrik Ev Villa ve Çelik Ev Villa Farklar...

Prefabrik Ev Villa, Çelik Ev Villa Farkı Prefabrik ev ve Çelik ev arasında aslında, Mimari özgürlük, hafiflik, depreme dayanıklılık, kolay denetimli, hızlı üretimli, ekonomik ve fabrikasyon olmaları gibi pek çok yönden benzerlik gösterir, fakat aralarında göz ardı edilemeyecek önemde farklılıklar bulunur. Bunlar; Prefabrik‘in daha çok kullanım alanı konteyner, geçici şantiye binası gibi yapılardır. Çelik ise […]