1750'den Fazla "TÜRKİYE'NİN EN GÜZEL VİLLA MODELLERİ" ile Hizmetinizdeyiz!

5 ADIMDA MİMARİ PROJE SÜRECİ

Bir mimari projede süreç nasıl işler? Tasarımlar ortaya çıkana kadar ve tasarım aşamasından sonra proje uygulamaya hazır hale nasıl gelir? Ve nihayetinde görseller ya da çizimler nasıl gelişip inşa edebileceğiniz ve içinde yaşayabileceğiniz bir şey haline gelir? Tüm bu soruların cevaplarını net ve anlaşılır şekilde 5 maddede aşağıda bulabilirsiniz.

1. MÜLAKAT VE İLK GÖRÜŞMELER
Çoğu zaman birkaç mimarla görüşülür, müşteri ve mimar birbirleriyle uyum içinde olup olmadığını anlamaya çalışırlar. Bazen bir müşteri, kiminle iş ortaklığı yapmak istediğini bilir. Ve görüşme adımını atlarlar. Tipik olarak mimarların geçmişteki projelerden oluşan bir portföyü vardır ve süreç örnekleri incelenir.

2. BİLGİ TOPLAMA + DÖKÜMANTASYON
Müşteri hedefleri, ihtiyaçları ve gereksinimleri tartışılır. Mimarlar sahayı ziyaret edip mevcut koşulları gözden geçirir. Öncelikli olarak arsa ile ilgili gerekli tüm bilgi ve belgeler işverenden ya da belediyelerden temin edilir. Yapı sınırları, yüksekliği gibi temel veriler bu belgelerden ortaya çıkar. Bu belgeler genel olarak:

-İmar durumu
-Aplikasyon krokisi
-Kot-kesit belgesi
-Zemin etüt raporu
-Tapu belgesidir.

Mimarlar, bu bilgiler ışığında ne yapılacağını ve ne zaman yapılacağı ile ilgili bilgileri işverene aktarır.

3. ŞEMATİK TASARIM VE FİZİBİLİTE
Mimarlar, 2. adımdaki bilgiler doğrultusunda ve tüm yönetmeliklerin incelenmesi ile ön tasarım ya da avan proje üretirler. Bu noktada incelenmesi gereken yönetmelikler imar, yangın, otopark, deprem, binalarda ısı, sığınak, enerji verimliliği gibi konulardır. Bu aşamada mimarlar masaya tasarım kavramları getirirler. Mimarlar, bu aşamada müşterinin tasarıma nasıl yaklaştığını keşfederler. Proje eğer bir konutsa işlevlerin genel konumları, grafiksel olarak diyagram şeklinde gösterilir ve grafiksel olarak temsil edilir. Grafikler, illüstrasyonlar ve eskizler sadece bu aşamadaki şemalardır. Pencere gibi özellikler şematik olarak eklenebilir veya hiç eklenmez. Alanlar arasındaki ilişkiler, saha koşulları, sirkülasyon, ışık çalışmaları ve basit planlar üretilir. Malzeme seçenekleri tartışma sürecinin bir parçası haline gelmeye başlamış ve genel proje için bir hedef bütçe oluşturulmuştur / onaylanmıştır. Bu adımda genellikle 2-3 toplantı yapılır. Müşteri, mimarlardan şematik seçeneklerle ilgili bilgi alır ve kararlar verilir. Genel bir tasarım stratejisi seçilmiştir.

4. TASARIM GELİŞTİRME
Kararlar alınmaya devam edildiğinde, mimarlar şematik çizimleri izin belgelerine dönüştürürler. Grafikler, diyagramlar bu aşamada gerçek mimariye doğru gelişir. Çizimler detaylarla geliştirilir. Materyaller kararlaştırılır ve mimarlar bu kararlara istinaden projeyi detaylandırıp malzemelerin bir araya gelişlerini çözerler. Proje pencere açıklıkları, ara bölmeler ve kapı yerleri ile daha da tanımlanır. İnşaat, makine, elektrik mühendisleri gibi diğer danışmanların bilgileri mimari çizimler ile geliştirilmekte ve koordine edilmektedir. Malzeme, sabit mobilyalar, cihazlar, montaj detayları ve ilgili malzeme bilgileri için şartname projeye dahil edilmiştir. Tedarikçi ve üreticilerin detayları da incelenerek gerekenler çizimlere eklenir. Dış cephe tasarımları, malzeme ve detayları oluşturulur. Müşteri bu aşamada projeye daha detaylı olarak hakim olur.

5. UYGULAMA ÇİZİMLERİ + RESMİ İZİNLER
Çizimler en son detaylara kadar (küpeşte bağlantı detayı, ıslak hacimlerdeki eğimler..gibi) geliştirilir ve uygulamaya hazır hale getirilir. Gerekli mercilerle de (işveren, itfaiye, sivil savunma, iski..gibi ) görüşmeler yapılıp projeye işlendikten sonra onay süreci başlar. Projeler set halinde oluşturulur ve resmi kurumlara iletilir.

Bu süreç:

-İtfaiye daire başkanlığı onayı,
-İski onayı,
-Sivil savunma onayı,
-Mimarlar odası onayı olarak işler ve son olarak ruhsat için belediyeye teslim edilir.

Resmi kurumlarda geçen bu onay süreci iyi bir kent planlaması, insan sağlığı ve can güvenliğini korumaya yönelik olduğu için gereksiz ya da süreci uzatıyor gibi görünsede gerekliliği gözden kaçırılmamalıdır.

Aşağıdaki şemada özet olarak proje işleyiş süreci gösterilmiştir.

İdris YAĞMAHAN (Mimar)
0505 507 04 18
sermimar@sermimar.net

Benzer Yazılar

Taş Duvar Modelleri ve Taş Ev Villa İmalatı 2015

Taş Duvar Modelleri ve Taş Ev Villa İmalatı 2...

Modern yapı sektörü, her geçen yapılan atılımlar eşliğinde çok daha önemli gelişmelere sahne oluyor diye bilmekteyiz. Türkiye’de ev ve ofis tasarımı konusunda yepyeni görsellikler ortaya çıkıyor. İç dekorasyon uzmanları, evlerin içerisinde daha modern ve şık bir görünüm yaratabilmek adına taş duvar görüntüsü yaratmak üzerinde eğilim göstermeye başladılar. Her geçen gün çok daha hızlı bir şekilde […]

120 Ay Taksitle Anahtar Teslim Villa

120 Ay Taksitle Anahtar Teslim Villa

Hayalinizdeki Hafif Çelik Ev SerVilla’da Hazır! 42 Yıllık Yağmahan İnşaat Güvencesi ile Dilediğiniz Tarzda Hazır ÇELİK Ev. Türkiye’nin Her Yerinde Dört Mevsim Anahtar Teslim ve Hızlı Kurulum! Detaylı Bilgi İçin Bizimle İletişime Geçin. Siz de hayalinizdeki yapıyı ev villayı mimarlarımız ile birebir tasarlamak ve hayalinizi yaşamak için ofisimize davetlisiniz www.e-villaproje.com 120 Ay Taksitle Anahtar Teslim […]

“Anahtar Teslim Villa” Ne Demektir?

“Anahtar Teslim Villa” Ne Demekti...

Anahtar teslim villa, müşteriye anahtar teslim edilinceye kadar her ayrıntısının düşünüldüğü ve yapılan işlemlerin tamamının müşteriye teslim edildiği bir villa türüdür. Yani villa, müşteriye anahtarları teslim edildiğinde tamamen kullanıma hazır bir şekilde olur. Bu, müşterilerin evlerini taşımaya, mobilya kurmaya, beyaz eşya satın almaya ve diğerleri gibi ek işlere harcadıkları zaman ve para tasarrufu sağlar. Anahtar […]